naturopatija

ZDRAVSTVENA DISCIPLINA

što je naturopatija?

Naturopatija je zdravstvena disciplina koja se bazira na tretiranju uzroka bolesti prirodnim metodama liječenja kako bi se postiglo optimalno zdravlje koje može biti ugroženo genetskim predispozicijama, nutricionističkim debalansom i životnim stilom.

Iako je pojam naturopatija nastao 1895 godine, ovakav tip medicine prakticirao se stotinama, ako ne i tisućama godina prije. Sredinom i koncem 1800-tih godina u Americi su standardne škole medicine podučavale uporabu biljaka, nutricionizam i homeopatiju paralelno sa kirurgijom. S vremenom, farmacija je izolirala komponente biljaka i razvijala potentnije sintetske komponente koje su ujedno imale i imaju i danas mnoge toksične nuspojave. Razvojem antibiotika dugoročne posljedice njihove dugotrajne upotrebe nisu se sagledavale već samo njihova relativna brzina i snaga djelovanja, te su sporiji i postepeniji učinci naturopatske medicine gotovo sasvim potisnuti i zanemareni u ranim 1900-tima.

Tijelo ima sposobnost samoiscjeljenja ako mu se daju pravilni uvjeti i naturopatija sa svojim sveobuhvatnim tretmanima doprinosi tom osnovnom razumijevanju inteligencije ljudskog tijela.

Nela Roje
Nela Rojedr. naturopatije

osnovni principi

Osnovni principi naturopatije preuzeti još od vremena škole Hipokrata su:

1. Priroda ima snagu za liječenje
2. Identificiraj i tretiraj uzrok, ne samo simptom
3. Tretiraj cjelokupno tjelesno, mentalno i duhovno biće
4. Nemoj naškoditi
5. Potiči kod ljudi prevenciju – bolje je spriječiti nego liječiti
6. Djeluj kao učitelj

TEMELJI POSTAVLJENI 400 g. PRIJE KRISTA

povijest naturopatije

Principe naturopatije među prvima je primjenjivao Grčki liječnik i filozof Hipokrat i njegova medicinska škola oko 400 g. prije Krista. Hipokrat je vjerovao u važnost tretiranja cjelokupnog tijela kako bi se pronašao uzrok bolesti i smatrao da je izuzetno važno liječiti u skladu sa zakonima prirode.

Harmonija je postizana pravilnom prehranom, tretmanima vodom (hidroterapija), odmorom, suncem i postom. Hipokrat je učio da životna snaga kreira univerzum i prirodu, prolazi kroz čovjeka, a njeni poremećaji kod čovjeka vode u bolest. Za njega je zdravlje izraz harmonijske ravnoteže između različitih komponenta ljudske prirode, okoliša i načina života te je priroda najbolji liječnik – Vis medicatrix naturae.

Čovjek je oduvijek bio dio prirode i univerzuma, a zdravlje se moglo postići samo živeći u skladu s prirodom. Hipokrat i njegovi učenici shvaćali su da ako se povrati životna snaga, tijelo će prirodno samo sebe iscijeliti.

ŠTO SE MOŽE TRETIRATI NATUROPATIJOM

koje bolesti?

Doktori naturopatije su obučeni u širokom spektru pristupa i tretmana, i sukladno tome sposobni su tretirati široki spektar akutnih i kroničnih bolesti i stanja:

Problemi ne moraju biti usko specifični budući da tretmani mogu obuhvaćati i stanje općenitog osjećaja niske energije i “ne osjećam se baš dobro”.

 • Oslabljeni imunitet

 • Alergija, astma

 • Bolesti dišnog trakta

 • Kardiovaskularne bolesti

 • Endokrini poremećaji

 • Reumatske bolesti

 • Ginekološke smetnje

 • Kožne smetnje

 • Infektivne bolesti

 • Urološke tegobe

 • Probavne smetnje

 • Stres, umor

 • Depresija i anksioznost

 • Poremećaji težine

 • Tumori (Podrška konvencionalnim pristupima)

 • Autoimune bolesti

NATUROPATSKI TRETMANI KOJI SU ZASTUPLJENI U NAŠEM CENTRU

tretmani i terapije

 • Klinički nutricionizam

 • Dijeta

 • Ortomolekularna medicina (Ili ortomolekularna terapija)

 • Botanička medicina (fitoterapija)

 • Biorezonantna medicina

 • Detoksikacija

ŠTO OČEKIVATI PRI SVOM PRVOM POSJETU DOKTORU NATUROPATIJE?

prvi posjet

Naturopatski pregled i konzultacija prilikom prvog posjeta traju otprilike sat vremena.

Doktor naturopatije će vas pitati o simptomima, konvencionalnim medicinskim tretmanima koje ste imali, povijesti bolesti – vašoj i vaše obitelji, izvršit će određena testiranja, te s vama razgovarati o mnogim detaljima važnim za vaše stanje. Ukoliko je potrebno, preporučit će klasična testiranja, npr. analizu krvi i urina i sl. Doktoru naturopatije od velike je važnosti eventualna medicinska dokumentacija koju posjedujete.

Posjet doktoru naturopatije ne smije zamijeniti posjet vašem liječniku opće prakse.

Doktor naturopatije izabire najprikladnije tretmane za vaše stanje odnosno pravi plan tretmana. On može uključivati botaničku medicinu, dodatke prehrani, savjet o prehrani i promjeni životnog stila, vježbe ili druge pogodne tretmane. Doktor naturopatije vas također može uputiti i liječniku specijalisti, doktoru kiropraktike ili drugom terapeutu kao dio integralnog pristupa liječenju.

ŠTO MOŽETE OČEKIVATI?

daljnji tretman

Što mogu očekivati na početku tretmana?

Budući da je osnova svakog poboljšanja zdravlja detoksikacija, na početku tretmana – osobito prvih dana – možete osjetiti određene lakše simptome kao što su glavobolja, vrtoglavica, slabost, pospanost. Dakle, može vam izgledati kao da se vaše stanje pogoršalo.

To je normalna reakcija tijela na čišćenje jer iz njega izlaze otrovi, toksini mikroba i sl. Ukoliko bi simptomi u bilo kojem trenutku bili vrlo jaki molimo vas da nas nazovete kako bismo vas savjetovali o vašem stanju.

Koliko će dugo trajati liječenje?

Liječenje se uglavnom ne događa odjednom, već je to proces koji traje. Akutne prehlade ili npr. akutni problemi s kožom relativno mogu brzo reagirati na tretman. Kronične tegobe mogu zahtijevati dulje vrijeme tretmana, ovisno o njihovoj složenosti – često treba između 4 i 12 tjedana kako bi se uočilo poboljšanje. Kronična stanja u pravilu dobro reagiraju na naturopatski tretman.

Potrebno je nekoliko kontrolnih posjeta doktoru naturopatije kako bi se uočila brzina i efikasnost tretmana. Nakon poboljšanja simptoma i njihovog eventualnog prestanka, posjete se prorjeđuju te svode na tzv. održavanje (2-3 puta godišnje). Jako je važno da se shvati da promjenu prehrambenih i drugih navika koje se provodilo za vrijeme trajanja terapije treba nastaviti primjenjivati i dalje kako se ne bi povratile stare tegobe. Ne smije se zaboraviti da su upravo stare navike i način života doprinjeli razvoju bolesti.