Prstima može napipati i dlaku ispod papira: u Splitu radi – i traži novu ljubav

AMERIČKI KIROPRAKTIČAR DR. PATRICK MATHIS DOSELIO IZ KANZASA

Samo oni koji mogu “sve zvizde prebrojat” kada ih stegne kičma, a regularna im medicina ne pomaže, znaju koliko vrijede zlatne ruke iskusnog kiropraktičara. E, upravo takve ima američki liječnik Patrick Mathis, koji je kanzašku adresu trajno zamijenio splitskom.

I, što je najvažnije, pokazao kako se na nježan i stručan način, bez “lomi kosti” ili “trzaja glave”, poteza inače uobičajenih kod nekih samozvanih i needuciranih kiropraktičara, ovakvi zdravstveni problemi mogu uspješno riješiti.

– Znanstveno je dokazano da je kiropraktika apsolutno bezbolna i sigurna, ali samo ako je izvodi liječnik te struke iza kojeg stoje godine studiranja, specijalizacije i rada s ljudima. U Hrvatskoj mi se često obraćaju pacijenti s težim i kroničnim stanjima, što upućuje na to da su predugo zanemarivali simptome. Tako su sebe i svoju kralježnicu doveli u teško stanje – kaže dr. Mathis, pojašnjavajući i kako je osjećaj u jagodicama prstiju, nužan kod kiropraktičkog pregleda, vježbao i – opipavanjem dlake postavljene ispod papira knjige.

Američki studij kiropraktike je zahtjevan, tako da liječnici na kraju pod prstima mogu osjetiti čak i grč mišića među diskovima kralježnice.

– Nismo ni mi svemogući – kaže dr. Mathis.

Kada nakon pregleda uvidi da pacijentu ne može pomoći, šalje ga u bolnicu. No, uspješno je sanirao brojne bolesti kralježnice, najmlađi mu je pacijent bio četverogodišnjak, a najteži je slučaj imao kod tinejdžera kojemu su kosti zbog uzimanja steroida nalikovale onima u starca od 80 godina.

– Ipak, uspio sam ga izliječiti – veli dr. Mathis, novi član splitskog Zbora liječnika, koji je poželio baš u Splitu pronaći i – novu ljubav.

TANJA ŠIMUNDIĆ BENDIĆ
Slobodna Dalmacija, 07.03.2009.

Osobni test

I autorica ovoga teksta, zakleta kukavica kada su u pitanju kiropraktičarski zahvati, ostala je šokirana spoznajom da joj je u samo jednom polusatnom tretmanu dr. Mathis dijagnosticirao, a odmah nakon toga i uklonio bolnu posljedicu stare ozljede vratne kralježnice. Vrtoglavica i jaka bol, te ukočenost u donjem dijelu leđa, na moje su čuđenje nestali, kao da ih nikada nije ni bilo.